Kategorier
Bostad

Säkra ditt bostadsköp med hjälp av elektriker

Att köpa en bostad i Stockholm innebär – nästan utan tvekan – att man gör sitt livs största affär. Man lägger åtskilliga miljoner på en bostad och man gör detta utan att tveka. Bostadsmarknaden i Stockholm är fortsatt het och någonstans finns alltid en tanke om att det handlar om en investering. Det stämmer också i de flesta fall, men i vissa fall så kan det handla om en affär som inte alls stämmer överens med de förhoppningar man har. Detta förklaras av den ökning av tvister gällande dolda fel som kommit under senare år. Många glömmer bort sitt eget ansvar i dessa frågor. Med hjälp av en behörig elfirma i Stockholm så kan vissa misstag undvikas.

Som köpare till en bostad så har man alltid undersökningsplikt. Detta innebär att man innan avtalet skrivs ska besiktiga bostaden och där man bäst gör det genom att anlita en besiktningsman som – okulärt: med ögonen – går igenom bostaden från topp till tå. Besiktningsmannen sammanställer sedan alla brister i ett dokument som både köpare och säljare får varpå dessa kan därefter kan börja diskutera om lösningar. Finns allvarliga brister så kan exempelvis priset justeras eller också så kan köparen, med rätten på sin sida, dra sig ur affären. Detta ger en trygghet, men det är långt ifrån vattentätt.

Att en besiktningsman ser över bostaden okulärt innebär att saker som rör el, vatten och avlopp kan missas. Genom att man kostar på sig en behörig elektriker och en rörmokare i samband med besiktningen så får man tydligare svar på bostadens egentliga skick och man kan, genom detta, göra en än säkrare affär. <

Renoveringar kan ha stora brister

En detalj som kan lura ögat i samband med att man köper en bostad i Stockholm handlar om renoveringar. En nyrenoverad bostad är fräsch och den sticker ut: man känner att man inte kommer att behöva ändra någonting och är därigenom också beredd att betala mer pengar. Här ska man emellertid vara medveten om det taktiska spel som ofta föregår dessa renoveringar. Säljaren är mer än väl medveten om att det kan löna sig att renovera innan försäljning.

Och, säljaren vill heller inte lägga mer pengar än nödvändigt på dessa projekt – i och med att bostaden ändå ska säljas. Enter: fuskjobb. Inte sällan så fuskas det rejält bakom ytskikten. Elen kan ha dragits av privatpersoner, spotlights kan sättas direkt i reglar och golvvärmen kan ha installerats av lekmän snarare än med den fackmanna-kunskap som krävs. Det skapar situationer som på sikt kan bli väldigt farliga. Där kan en behörig elektriker i Stockholm med lätthet kontrollera och bedöma om arbetet håller den klass man har rätt att förvänta sig.

Ett annat bra sätt att klargöra detta är genom att ställa direkta frågor: vilken elektriker i Stockholm har dragit elen och skött installationerna – vilken rörmokare har dragit vatten och avlopp – och vilken firma har satt kaklet? Mäklaren och säljaren ska kunna ge tydliga svar i detta. En renovering kan vara ett sätt att nå ett högre slutpris, men som köpare så måste du också göra allt i din makt för att syna eventuella bluffar. Med hjälp av en elektriker i Stockholm kan du skaffa dig ett eget ess att ha i rockärmen.