Kategorier
Okategoriserade

Solceller BRF – dags att möta framtiden?

Solceller håller på att bli lite av var mans sak. Det handlar om en av de mest intressanta investering som går att göra. Frågar man folk i gemen och då i synnerhet villaägare så kommer solceller överst på listan över åtgärder som man skulle vilja göra i det egna hemmet. Det är lätt att förstå varför. 

Ser man till solceller så ligger det helt rätt i tiden. Dels sett till elpriserna och dels sett till det faktum att vi har en planet som inte mår bra. Genom att producera egen el så kan man göra sig själv oberoende av priserna för el som omvärlden sätter. Inte sällan så kan man även sälja ett överskott vidare och därigenom tjäna pengar. 

Elen som produceras genom solceller är grön och bra för miljön: man minskar sina egna avtryck på klimatet och kan därigenom bidra till en bättre värld. Det handlar således om två viktiga faktorer som lever i symbios: man sparar pengar och man gör miljön en tjänst.

Se över solceller till er BRF 

Solceller är en sund investering att ta. Men, det många verkar ha missat är att det är en lösning som är långt ifrån exkluderad endast till villaägare. Faktum är att solceller till exempelvis företag, fastighetsägare, lantbruk och BRF:er fungerar precis lika bra – och där samma fördelar finns. Det handlar om ett större projekt och det handlar om en större investering – men i grund och botten så handlar det om samma princip: man sätter upp solpaneler på taket, man fångar upp solenergi och man omvandlar den – via anläggningen – till elektricitet att använda för exempelvis sin BRF. 

En BRF kan även utöka lösningarna och exempelvis implementera laddstolpar drivna av solenergi på samma gång. Det ger dels en billig drift och dels så visar det också att man står i framkant och driver på utvecklingen. Att välja solceller blir en profilfråga som alltid är attraktiv i samband med att man omförhandlar lån och vid exempelvis försäljningar av enskilda bostadsrätter.

Har ni rätt förutsättningar för solceller?  

Vad gäller solceller till en BRF och huruvida den lösningen blir lönsam avgörs av några faktorer. En sådan handlar om elförbrukning. Ju mer el man förbrukar, desto mer kommer man att tjäna på solceller. Man brukar tala om en avbetalningshorisont på omkring tio år innan solceller börjar löna sig. Efter detta har man – förutsatt att installationen skett korrekt – ungefär 10-20 år till av väldigt låga kostnader. En annan sak att ha i åtanke gäller taket på fastigheten. Dels sett till läge – söderläge är alltid att föredra! – och dels sett till skicket. Ett gammalt tak kan behövas bytas ut innan man funderar på att montera paneler och använda solceller. Vill er BRF veta mer? Läs mer om solceller för BRF.